När liten blir stor

För mig själv och alla andra som är delaktiga eller bara nyfikna.

fredag, juni 18, 2010

Att redigera eller inte redigera, det är frågan!

Jag har tidigare funderat på vad som är okej att photoshopa och vad som inte är det. Nu satt jag och kikade runt lite på fotosidan.se och hittade en bild och ja visst var den väl fin, men mer intressant. Självklart var jag tvungen att kolla runt lite, titta på andra bilder och så. Bara inom ett ögonblick så "förstod" jag var detta var för fotograf om man nu kan säga så. I alla fall så var det många bilder på "vackra" kvinnor som var lättklädda men vad jag var intresserad av är hur fotografen lyckas med bilderna för att få dom att se ut som dom gör när han själv klassade sig som amatörfotograf.

Det finns ett val man kan göra och fylla i vad man har för fotoutrustning men inget fanns där så jag kollar runt lite på bland annat facebook där han har en sida och självklart hemsidan. Där fanns det bland annat tillgång till behind the scenes bilder varav man fick se en före och efter bild bredvid varnadra.

Där och DÅ var det INTE alls svårt att avgöra var gränsen låg, han hade korsat ungefär ALLA i mitt tycke och genast kändes detta område så mycket enklare. Nu vet jag att vi inte alls är i samma "klass" så jag skulle aldrig behöva redigera mina bilder så som han göra och så långt skulle jag aldrig gå heller, det är bara att inse. Jag försöker ändå eftersträva så naturliga bilder som möjligt och det var inte vad han höll på med riktigt.

Nu var det inte någon digital fettsugning jag tänker på i alla fall men som att nästan ändra allt på modellen så som bland annat hårfärg och sedan att till exempel att lägga in en HELT annan himmel i bakgrunden till exempel, det är inte okej. Nu vet jag det!

Skulle jag ha ett uppdrag och sträva efter att en bild ska vara bildbehandlad skulle jag kunna göra det men då är det Linda som bildbehandlare inte fotograf. Jag ser mig ändå nu som fotograf i första hand även om det är min hobby.

Nä huvva, jag blev nästan arg att se på detta, man känner sig nästan skuffet (besviken) för att uttrycka mig på norsk eller förnärmad. Fasen här sliter jag för att göra det mesta jobbet före och så kommer han och totalt förstör, det värsta av allt var ändå att de flesta bilderna var fina efteråt. Människor med lite mindre erfarenheten av photoshop och hur bilder kan se ut efter redigering där hade nog kanske inte tänkt så mycket över bilderna men ändå så var det nästan helt uppenbart att dom var redigerade HÅRT!

Jaja, lite tankar om det, jag övervägde och lägga in en bild (vilket innebär sno från han men det är ju inte direkt så bussigt så egentligen var det inget alternativ) eller att länka till just den före-efterbilden men jag vill inte på något sätt stödja honom så det skiter jag i. Ni kommer aldrig få veta vem detta handlar om!

Inga kommentarer: