När liten blir stor

För mig själv och alla andra som är delaktiga eller bara nyfikna.

lördag, mars 20, 2010

Alea iacta est, nu är det bara vänta och se.

Ja då har vi (läs: Simon) postat brevet till hyresvärden om att vi säger upp lägenheten med 3 månaders uppsägningstid, nu får vi bara se vad som händer.

Det har varit mycket hit och dit och detta och jag har väl inte berättat så mycket om det men det ligger till på det viset att ägaren av lägenheten säger att vi inte kan säga upp kontraktet eftersom att vi har ingått ett tidsbestämt avtal, att vi ska bo här från den 15 okt 2009 till den 30 okt 2010. Ett problem var att på våran kopia av kontraktet stod det från den 15 okt 2009 till 30 okt 2009, alltså bara 15 dagar men på ägarens kontrakt står det det riktiga. Hur kan det vara så undrar då ni? Jo att kontraktet skrevs i 2 exemplar "för sig" alltså inte 1 som man sedan kopierade men ja sånt kan väl ske och om det var så att datumen är det egentlige problemen så kan det nog hända att det är hyresvärden som skulle vinna den fighten.

Men nu är det inte bara det utan vi har haft turen att kunna fråga Simons arbetskompis flickvän som nu utbildar sig till jurist. Hon har tittat på vårat kontrakt och har tagit reda på vad som egentligen gäller för oss och då visar det sig att vårat kontrakt inte är lagligt "rätt" för att ett tidsbestämt kontrakt som vi nu har ingått det är inte lagligt rätt att kunna göra på denna lägenhet om tiden skrivs till 1 år vilket vi har gjort utan det måste minst vara 3 år. Undantag finns om det tex skulle vara ett hus där ägaren samtidigt bor man hyr ut tex en våning men så är det ju inte för oss.

Sen finns det massa mer att säga om detta men det viktiga är att det inte är lagligt att skriva ett kontrakt eller ingå i ett avtal som är sämre för de som hyr än vad som står i lagen. Och det är precis vad detta kontrakt är och detta innebär att kontraktet automatiskt över går till ett tidsObestämt kontrakt som man ALLTID kan säga upp med 3 månaders uppsägningstid.

Nu har vi fått ett brev av denna snälla själ som har skrivit allt på norska och hänvisa till alla lagar som vi nu har skickat med brevet om våran uppsägning. Nu återstår det bara att vänta och se vad som händer, om vi måste fajtas om detta eller hon han ger efter. När vi har pratat med hyresvärden kunde han sträcka sig så "långt"(för han) att det skulle vara ok om vi stannade till augusti ut. Men det vill inte jag för då känns det så jäkla ovärt och plus att det blir extremt mycket jobbigare att fixa allt och om jag nu ska gå skola så antar jag att det börjar i augusti också.

Så ja, brevet är skickat nu väntar vi bara och se, en sak som Simon säger (som han har läst sig till på internet) är att om hyresvärden inte gör något åt detta och låter en månad passera så är hans tid för att "överklaga" eller ja bara göra något alls förbi. Det innebär att då är det fritt fram för oss och vi inte behöver bry oss mer, då är det bestämt och det går inte att ändra på. Så en månad måste vi hålla oss om han nu inte väljer att göra något åt det vill säga.

Så det lutar väl åt att vi kommer hem till sommaren, förhoppningsvis.

Inga kommentarer: